Автомагистрала Хемус отново влезе в черните новини  - този път

...
Автомагистрала Хемус отново влезе в черните новини  - този път
Коментари Харесай

Доклад алармира: Пътуването по АМ Хемус е опасно за живота

Автомагистрала " Хемус " още веднъж влезе в черните новини  - този път не със скандали за пари, изнесени в чували, за финтиране на Закона за публичните поръчки и за неуспехите в строителството на новите прави, а за положението на секторите, които са в употреба.

Пътуването по автомагистралата е рисково за здравето и даже за живота на шофиращите и съпътстващите ги, сигнализира Институтът за пътна сигурност в отчет до отрасловия министър Гроздан Карадажов.  Предупреждението на ИПБ се основава на одит, осъществен от интернационално приет експерт. Той обгръща 50-ина километра от " Хемус "  след Елешница (в посока Варна " ), като включва и тунела " Витиня ".

Констатациите са потресаващи. Настилката е в неприятно положение - асфалтът е посипан с дупки и пукнатини, в които се събира и вода и пътят в допълнение се разрушава от това. " Съществува риск от загуба на надзор върху МПС-то   - заради нападателните деформации и задържането на вода върху настилката колата/моторът може да кривне ненадейно и да излети от пътя, което пък основава условия за верижни произшествия, изключително при високите магистрални скорости, се показва в отчета. Знаците са съвсем невидими - зацапани,  

Мантителите въобще не могат да изпълнят задачата си на предпазни уреди, са посочили краш тестванията, направени в границите на одита. Нещо по-лошо, по металните преградди има остри ръбове, които при злополука могат да наранят и даже да убият човек, вместо да спасят живота му.

" Сигнализацията и маркировката в проучвания сектор не дават отговор на стандартите. Те даже са объркващи и рискови! ", се акцентира в отчета. И още: " Тунелите също не дават отговор на условията за сигурност. Налице са предпоставки за тежки злополуки поради неверно взети от водачите решения вследствие на  дезинформация, подбудена от качеството на актуалната знакова уредба ".

В тунела " Витиня "  осветлението в източната тръба е доста едва, а и в двете тръби маркировката и сигнализацията са занемарени, светлоотразителната им дарба е нарушена. Слабата им видимост основава чувство у водачите за по-широки ленти за придвижване, при ги изкушава да настъпват педала, а в същото време липсват и повтарящи се знаци за ограничаването на скоростта. 

От ИПБ показват, че доста постоянно в формалните сводки и доклади произшествия, дължащи се на горните аргументи, се " замаскират " като пътнотранспортни катастрофи, породени от " несъобразена скорост ". Така институциите трансферират цялата отговорност на водачите, които в действителност са жертви на държавното безхаберие. 

От института сезират новия министър на районното развиване за тези проблеми, като му обръщат внимание, че единствено в последния месец в подопечната му Агенция " Пътна инфраструктура " са били изпратени десетки сигнали за рискове по Автомагистрала „ Хемус “ през последния месец, само че АПИ въобще не е реагирала. 

" Автомагистрала „ Хемус “ е с висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни катастрофи . Необходимо е неотложно предприемане на дейности за обезопасяване на автомагистралата от страна на стопанина на пътя. Очакваме да бъдем известени за съответните дейности, които ще разпоредите и за периодите им за осъществяване ", се показва в писмото - сигнал до министър Караджов. 

 

Още мрачни детайли от одитния отчет: 
Паметникът на Георги Аспарухов и Никола Котков се е обособил като място за отмора, само че стопанинът на пътя не е провел монтаж на знак в предходните 2,5 км, с който да осведоми трафикопотока за опцията за прекъсване и отмора и по този начин да предизвести, че следва сектор с нараснало маневриране и опция за поява на постепенно движещи се МПС. При огледа на транспортният кулоар и в двете направления бе видяно, че огромна част от предпазните системи не подхождат на общоприетата апаратура. Има множество повреди и погрешен монтаж, липсващи или нефункциониращи светлоотразители, модификации със удължения, обгорени отвори на болтовото съединяване и  т.н.Мантинелите са рискови и са способни да причинят разкъсвания или ампутации на пасажерите в МПС и мотористите.В следения сектор бяха документирани голям брой точки за пресичане на платната за придвижване, за които водачите не са авансово осведомени и където атакуващият борд на ограничаващите загради не е обезопасен.Състоянието на пътната настилка и при двете платна за придвижване е неприятно, характеризира се с голям брой неравности, деформации, дупки и пукнатини - остарели и новооткриващи. Естеството на самите повреди не е " стихийно " (поради неконтролируем естествен феномен), те се дължат на неналичието на своевременна поддръжка.маркировката е изгубила светлоотразителната си дарба, което води до намалена дарба за идентифициране на направлението на лентите за придвижване от водачите при нощни условия и нараснала отмалялост.Стопанинът на пътя предизвестява, че предстоят сектори от магистралния път, които са в ремонт (знаци А23), само че ремонтни действия не се правят. Това е образец за подвеждаща информация, т.е. водачите са предизвестени за рискове, които не съществуват.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР